lauantai 7. tammikuuta 2012

Tähän asti tapahtunutta

No joo, mistähän sitä aloittaisi. Lyhyesti sanottuna alotettiin kotitokoilu Laran kanssa menetelmällä, jota en enää tekisi. Itsellä ei ole aiempaa kokemusta tokosta ja pääasiallisesti aika kului netissä surffaillessa ja opiskellessa ensin ite. Opettelin kyllä uskollisesti ite alo-luokan liikeet, mutta se tärkein, että MITEN ne koiralle opetetaan, jäi opiskelematta. Tapojakin kun tuntuu olevan useampia.

No, edettiin sitten liian nopeasti asioissa ja opeteltiin vähän kaikkea :) Suhteellisen hyvin Lara on kuitenkin oppinu asioita. Jonnan vinkistä tilasin sitten Pipan vihkoja ja jo alko valjeta salat koiran opetukseen ja nimenomaan kontaktin tärkeys. Pipan vihkoja tullaan varmasti selaamaan sivut karrelle asti ja joudutaan palaamaan ihan perusasioihin käsiksi. Kontaktin puute/perusteellinen opettamattomuus selittää monta epäkohtaa ja haahuilua, luulin että ne johtuu vain Laran mielenkiinnottomuudesta :D Kontaktia kyllä on tietyissä tilanteissa, mutta esim. seuraamisen kokeilut on menny Laran seilailuun ja haahuiluun jossain minun vasemmalla puolella :D

Onpa tässä tullu korjattua jo yksi väärin opettettu virhekin uusiksi (nousi omin päin istumaan ilman käskylä maasta, kun palasin sen viereen) ja tullu samalla huomattua että kyllä ne mielellään opettaa heti aluksi oikein, säästyy tuplatyöltä ;D

Kaikesta tästä huolimatta Lara on kuuliainen ja innokas :) Namien lisäksi näin plussakeleillä palkkana toimii tosi hyvin lumipallot, Lara on hulluna niiden perään :)


Mutta mitä me sitten nyt osataan:

Tähän asti ollaan reenattu vain pääasiassa ilman muita koiria/häiriötä. Häiriöitä on ollu lähinnä viereisellä tiellä kulkevat autot, pyörät, kävelijät ja satunnaiset koirien ulkoiluttajat (joidenkin koirien luo Lara on karannut kentältä, jos on ollu tarpeeksi kaukana minusta, n. 10-15 m, eli Laran mielestä käskyjen kantamattomissa). Meillä on onneksi hiekkapohjainen kenttä noin 300 m:n  päässä kotoa :) Ollaan käyty vaihtelun vuoksi myös vähän ympäri Seinäjokea erilaisilla kentillä, jottei tuudittauduta kotikentän turvaan.. Nyt jonotellaan sitten tokokurssille, josko päästäisi reenaamaan liikkeitä myös muiden koirien läsnäollessa ja tekemään harjotukset oikein ohjaajan valvoessa.

...Äh, jatkuu huomenna, nyt ei enää sormet taivu näppäimille :/

Luoksepäästävyys: menee niin, että leveässä haara-asennossa saa pidellä jotta pystyssä pysyy, tahto uusien ihmisten luo on kova :)

Paikalla makaaminen: onnistuu suurempia häiriöittä ja muita koiria ihan jees pieniä pätkiä. Aika rauhassa malttaa odotella, korkeintaa takajalat lonkka-asennossa. Aikaa en oo vielä koskaan kellosta kattonu, mutta minuuttia ollaan kokeiltu, arviolta. Seuraa aika tarkasti, että lähenkö kävelemään takasi kohti (jolloin kontakti herpaantuu ja katselee ympärilleen) vai kutsunko luokse.

Seuraaminen kytkettynä: ei olla juurikaan tehty, vain vapaana seuraamista.

Seuraaminen taluttimetta: Mennään muutamia askeleita namipalkalla. Muutettiin käskyä kun ei alkanut luistamaan, nyt pelkkä sivu-käsky.

Liikkeestä seisominen: Riippuen tilanteesta, jos ei juurikaan häiriötä niin jää hyvin paikalleen pelkästä käskystä ja pienestä vartalon liikkeestä. On vaihdeltu eri matkoja.


Liikkeestä maahanmeno: Riippuen tilanteesta, jos ei juurikaan häiriötä niin menee avustuksella maahan (namilla ohjaus) ja pysyy aika hyvin siellä siihen asti kun palaan vietelle.


Luoksetulo: Tämä menee jo aika hyvin. Tulee suoraan sivulle ja kovaa :)


Estehyppy: Ei vielä juurikaan harjoteltu. Joitakin yksittäisiä hyppyjä tehty, eli ei vielä juurikaan hajua koko hommasta :)

Ei kommentteja: