torstai 15. maaliskuuta 2012

Tokavika toko

Paranee ja paranee koko ajan Laran keskittyminen ja kuunteleminen kentällä häiriön kanssa :)
Eilen tehtiin istumista paikallaan, sivulletulo ja kontaktin palkkaaminen viiveellä, seuraamista ja luoksetuloa.

Istumisessa ei ongelmaa, eka loittonin vain hihnan mita päähän ja ku koira tuntu että siihen voi luottaa niin etenin parin hihnanmitan päähän ja pari välipalkkaa ja sitten palasin takasin sivulle. Tämä onnistu hyvin ja kavennettiin sitten välimatkaa koirakoiden välillä noin 4-5 metriin. Sama homma ja hyvin meni. Hyvin pysyi paikoillaan, ainoana "virheenä" vilkuilu toisiin koiriin päin.

Toinen istumisharjoitus tehtiin niin, että seisottiin koirakoiden kanssa ympyrässä vetäjän ympärillä, noin 5 m:n päässä (5 koirakkoa). Otettiin aina kerralla yksi askel vetäjää kohden ja käsky istumaan tai perusasentoon. Lopulta oltiin kiinni vetäjässä, eli koirat oli max. metrin päässä toisistaan ja maltti kesti kaikilla hyvin. Kerran Lara otti leveän haara-asennon etujaloilla että "jes, leikitään!" mutta pieni muistutus mitä pitäisi tehä ja palautu sivulle kontaktiin :) Suurista epäilyistäni huolimatta tämäkin meni tosi hyvin!

Sivulletuloharjotuksia tehtiin myös ja niissä meni paremmin kuin viimeksi, eli tulee paremmin kerralla oikeaan paikkaan tai joutuu korjaamaan vain vähän. Tässä vaihdoin namikättä jottei opi tulemaan nenä kiinni namikäteen. Tällä kertaa vaadittiin koiralta hieman pidempää kontaktiaikaa ennenkuin palkattiin. Tämä sopii Laralle, koska se tuppaa pudottamaan kontaktin heti namin saatuaan. Tätä harjoitusta siis lisää jotta se nenukki pysyisi minua kohden... Täytynee vaatia sitä kontaktia eri sanalla kuin sivulletulo käsky, koska uudella sivu-käskyllä Lara on oppinu korjaamaan asentoaan. Eli jos se jo valmiiksi olisi oikeassa paikassa mutta kontakti puuttuu niin se hiissautuu pois oikeasta paikasta, mitä en taho, on se vaikeaa :D

Tehtiin sitten loppupuolella pari sivulletuloa niin, että jätettiin koira istumaan (vetäjä piti varalta hihnasta), edettiin noin 6 m:n päähän koirasta ja kutsuttiin luokse. Toiset ensin eteen ja siitä sivulle, minä oon opettanu Laran tulemaan suoraan sivulle ja sen se tekee mielellään ja vauhdilla :) Oikean paikan Lara löysi heti eikä siihen tarvi juuri puuttua.

Otettiin seuraamista kans muutama pätkä. Tässä alko keskittyminen herpaantua ku kentän laidalle alko ilmestyä seuraavia kurssilaisia. Otettiin ihan vain muutamaa askelta ja päätettiin onnistumiseen. Tämä on parantunu selvästi kun otin käyttöön vain yhden käskyn sivulletuloon ja seuraamiseen, siis perusasennossa olemiseen. Vetäjän mukaan me voitaisi alkaa ottaa jo kääntymisiä pikkuhiljaa... ;)

Ja loppuun vielä hehkutan, miten Lara otti ite kontaktia paljo enemmän ku ennen ja saatto seistä jä kattoa minua toooosi kauan, tai noh, kellotettuna se olisi ollu ehkä jotain 10 s luokkaa, mutta hyvin silti tuon ikäiselle :)

2 kommenttia:

Kielpi kirjoitti...

EEEEEeeeeeeeeeiiiiiiii... mitään erillistä kontaktisanaa. Perusasento/seuraamiskäsky sisältää käskyn kontaktista.

Jos se muuttaa paikkaa perusasento käskyllä, vaikka on jo oikealla paikalla, se ei ihan kunnolla vielä osaa sitä. Tekisin erillisenä harjoituksena vierellä asennossa pysymistä. Eli periaatteessa se mitä seuraamaan lähtiessäkin on. Koira pyydetään perusasentoon, sitten sanotaan uusi käsky _odotetaan hetki_ ja lähdetään vasta sitten liikkeelle. mintulle olen hätäilyä ja perusasennossa keinumista opettanut itse sillä että ponkaisen perusasentokäskyllä välittömästi liikkeelle. ja son hyi ja paha. Jos Lara liikkuu perusasentokäskyllä sen jälkeen kun se oli jo oikealla paikalla, voidaan sille asiasta huomauttaa. "äp", "höpsis" tms merkkisana joka ei ole yhtä voimakas kuin kielto. Sitten otetaan askel jonnekkin sivuun. pyydetään uudelleen perusasentoon. Vain kerralla oikein menneestä heti palkka sitten uusi perusasentokäsky ja sen pitäisi tarkoittaa että pysyn oikealla paikalla ja otan kontaktin ohjaajaan. Kisoissa ja kokeissa sinulla ei ole tilaisuutta erillisellä käskyllä poimia kontaktia mukaan toimintoihin, sen pitäisi sisältyä olemassaoleviin käskyihin.

Mutta muuten treeni kuulostaa mukavalta. sopivasti haasteita häiriöiden kanssa. :)

Marika T. kirjoitti...

Heh, nyt sun kommentoinnin lukemisen jälkeen tuntuu huonolle idealle alunperinkin opettaa omaa käskyä kontaktille :D Se kyllä tulee perusasentoon ja tapittaa hyvin siihen asti ku saa namin/palkan. Täytyy nyt ottaa ja opettaa ekana tuo kontakti kuntoon, nyt kun tietää miten se pitää tehhä, kiitti Jonna taasen! :O